3 tools om de snelheid van je website te meten

Wist je dat je maar vijf tot zeven seconden de tijd hebt om de aandacht van je bezoeker te trekken? In deze post geef ik je drie tools waarmee je erachter kunt komen hoeveel seconden jouw website nodig heeft om volledig te laden.

 

#1 GTmetrix

De allereerste tool die ik wil bespreken is GTmetrix. Met behulp van GTmetrix kun je eenvoudig je website analyseren. Je vult je URL in en binnen enkele seconden komt er een analyse van jouw website naar voren. GTmetrix geeft je hierbij twee scores. Een gebaseerd op Google Pagespeed en de ander op YSlow.

GTmetrixDe scores worden vervolgens onderverdeeld in verschillende onderdelen. Deze onderdelen kun je uitklappen om erachter te komen welke bestanden zorgen voor een langere laadtijd. Door op de knop “What’s this mean” te klikken krijg je meer informatie over het betreffende onderdeel. Hierin zijn onder andere tips en suggesties te vinden om je score voor dit onderdeel te verbeteren.

Daarnaast geeft GTmetrix een overzicht van de bestanden die ingeladen worden, waar deze vandaan komen en hoelang het duurt voordat deze ingeladen zijn. Dit schema is terug te vinden onder het kopje “Waterfall”.

 

#2 Pingdom

Pingdom

De Pingdom Website Speed Test geeft scores gebaseerd op acht verschillende onderdelen. Ieder onderdeel kun je uitvouwen om erachter te komen welke bestanden voor een slechtere score zorgen. Vanuit hier verwijst Pingdom door naar de documentatie van Google. Aan de hand van deze documentatie kun je je score omhoog brengen.

Pingdom geeft daarnaast uitgebreid weer waar je website verschillende content vandaan haalt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van Google Ads, dan zul je zien dat je website hier informatie vandaan haalt en dat de URL van Google in het rapport naar voren komt. In ditzelfde rapport krijg je, net als bij GTmetrix, een overzicht van de tijd waarop een bestand ingeladen wordt en hoelang dit duurt.

 

#3 Google Pagespeed

Ook Google heeft een eigen tool ontwikkeld om de snelheid en performance van je website te meten. Met de tool Google Pagespeed krijg je inzicht in de onderdelen die het inladen van je website vertragen. Dit overzicht is wel beknopter dan die van GTmetrix en Pingdom. Daarentegen maakt Google wel onderscheid tussen mobiel en desktop. Zo kun je je website dus gerichter optimaliseren.GooglePageSpeed

De waardering van Google is echter wel wat strenger. Google rekent ook punten in mindering als een onderdeel maar één bestand bevat dat niet geoptimaliseerd is. Zo krijg je bijvoorbeeld geen punten als de afbeeldingen op je website niet geoptimaliseerd zijn. Dat is terecht, afbeeldingen hebben namelijk veel invloed op de laadtijd van je website. Google kent je echter ook geen punten toe als er maar één afbeelding niet geoptimaliseerd is, terwijl de rest van je website dat wel is.

 

Het optimaliseren van je bestanden en software is helaas niet altijd voldoende. De hardware van de server waar je website op draait heeft de grootste impact. Wij raden dan ook aan om te kijken of daar ook winst te behalen is. Maak bijvoorbeeld gebruik van een server met SSD opslag, dit kan tot wel tien keer sneller zijn dan bij het gebruik van ‘normale’ opslag. Wil je weten wat wij voor jou kunnen beteken voor het optimaliseren of hosten van jouw website? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Interly en Infinius slaan de handen ineen

Vanaf 1 januari 2022 werken het Leusdense Interly en Infinius uit Almere officieel samen onder de naam Interly BV. Door de kennis en ervaring van beide bedrijven te bundelen kunnen we onze bestaande én nieuwe klanten een nog breder en beter dienstenpakket bieden.

Lees het nieuwsbericht:

https://www.interly.nl/interly-en-infinius-slaan-de-handen-ineen